Rik-Berbe-2019
Rik-Berbe-2019

Rik Berbe

‘Werken aan de kern van de zaak’

Ik kan helpen bij een ongemakkelijke situatie, complex probleem of verander initiatief waarbij een groep mensen bij elkaar moet worden gebracht. Dat kan een brainstorm sessie zijn over strategie, een cultuurverandering of een workshop. Dat doe ik als adviseur, veranderaar en/ of als coach.
Als adviseur ontwerp, co-creëer en visualiseer ik de elementen voor toekomst bestendige teams, organisaties en steden. Voortdurend op zoek naar de balans tussen de menselijke maat, organisatie doelen en technische mogelijkheden.
Als veranderaar help ik bij het ‘oplossen’ van complexe problemen en het ontwerpen en begeleiden van workshops, verander initiatieven en besluitvorming processen. Ik ben ervaren in het ontwikkelen van ‘blended learning’ programma’s en leiderschapsprogramma’s (L&D). Daarbij maak ik veelvoudig gebruik van interactieve leerplatformen.
Als Coach ondersteun ik individuen en teams. Kennis en ervaring van diverse technieken helpen me bij het stellen van de juiste vragen. Doel daarbij is om het complexe landschap van gedachten en ideeën zichtbaar te maken.

Mensen schetsen mij als geboren creatieve denker, betrouwbaar en resultaatgericht. Ik heb een passie voor design thinking, complexity thinking, participatieve methoden, faciliteren, visualiseren en gaming. Mede ontwikkelaar van het Framework for Acting under Uncertainty and Complexity (FAUC) en ontwikkelaar van de Energy8 tool.

Aansprekende voorbeelden van opdrachten:

 • Herpositioneren en organische organisatieontwikkeling bij een kinderopvang organisatie – in nauwe samenwerking met bestuur
 • Ontwerpen en ontwikkelen van een wereldwijd kennisnetwerk inclusief marketing van producten (platform-model)
 • Begeleiden van een cultuurverandering met diverse teams van een natuurbeheerorganisatie
 • Continue mede-ontwikkeling van een managementteam van een woningcorporatie (gedurende de afgelopen 13 jaar)
 • Ontwikkelen van toekomstscenario’s voor een wijk in Nijmegen, samen met bewoners, gemeente, woningcorporaties en andere stakeholders
 • Teamontwikkeling van bemanning en staff van een Nederlands scheepvaartbedrijf
 • Begeleiden van een meerjarig procesontwerp en cultuurveranderingsproject bij een woningcorporatie
 • Faciliteren van een ‘employee branding’​ initiatief bij een farmaceutische organisatie
 • Onderzoek voor de nieuwbouw van een basisschool met bewoners en stakeholders
 • Herpositioneren en team ontwikkeling bij een 1e lijn-zorg bureau
 • Waardenonderzoek en ontwikkeling bij afdelingen / teams van een MBO instelling
 • Onderzoeken en begeleiden van twee waterschappen naar de mogelijkheden en voordelen van een fusie

Carrière
Na een studie bedrijfseconomie heb ik bij diverse kleine en grote adviesbureaus gewerkt (Price Waterhouse Management Consultancy, Inter Access, Escador en Pentascope). Ik heb mezelf ontwikkelt van junior adviseur naar een adviseur die op alle niveaus moeiteloos kan acteren. Vanaf 2004 ben ik als ondernemer verder gegaan en heb het adviesbureau Humap in Nederland opgezet. Humap is een van origine Fins bureau gericht op duurzame organisatieontwikkeling.

Per 1 januari 2019 is Humap in Nederland gefuseerd van PRCS. Met veel plezier zet ik nu mijn activiteiten voort onder de vlag van PRCS.

Contact
Tel.: +31 (0)6 38 22 97 63
Email: rik.berbe@prcs.nl
Linkedin: Rik Berbe