Rik-Berbe-2019
Rik-Berbe-2019

Rik Berbé

‘Werken aan de kern van de zaak’

Ik zorg voor het het co-creëren van toekomstbestendige organisaties (en wijken). Mijn kracht ligt in het visualiseren waar de organisatie staat, te luisteren naar wat werkt en te begrijpen wat er niet werkt. Om vervolgens gezamenlijk een proces te starten om de organisatie (of wijk) te ontwikkelen. Daarvoor nodig ik mensen uit en breng ze bij elkaar op zo’n manier dat ze op een ontspannen manier hun kennis en ervaring kunnen bundelen.

Mijn ambitie is echte vernieuwingen en verbeteringen tot stand brengen – die ook nog eens gedragen zijn. Daarvoor gebruik ik creatieve werkvormen, canvassen en web-tools. Precies zo dat het proces wordt versnelt en verdiept en ook nog eens plezierig is. Mijn brede inhoudelijke kennis gebruik ik om vragen te stellen en iedereen scherp te houden. Want soms zijn de dingen net even anders.

Waar kun je me voor vragen?
Ik help bij het ontwikkelen en begeleiden van workshops, nieuw organiseren, verander initiatieven en interactieve leerprogramma’s (L&D). Specifieke kennis en ervaring in: toekomst & scenario’s, visie & strategie, identiteit & waarden, werkprocessen & ICT, business & platform modeling. 

Aansprekende voorbeelden van opdrachten:

 • Herpositioneren en organische organisatieontwikkeling bij een kinderopvang organisatie – in nauwe samenwerking met bestuur
 • Ontwerpen en ontwikkelen van een wereldwijd kennisnetwerk inclusief marketing van producten (platform-model)
 • Begeleiden van een cultuurverandering met diverse teams van een natuurbeheerorganisatie
 • Continue mede-ontwikkeling van een managementteam van een woningcorporatie (gedurende de afgelopen 13 jaar)
 • Ontwikkelen van toekomstscenario’s voor een wijk in Nijmegen, samen met bewoners, gemeente, woningcorporaties en andere stakeholders
 • Teamontwikkeling van bemanning en staff van een Nederlands scheepvaartbedrijf
 • Begeleiden van een meerjarig procesontwerp en cultuurveranderingsproject bij een woningcorporatie
 • Faciliteren van een ‘employee branding’​ initiatief bij een farmaceutische organisatie
 • Onderzoek voor de nieuwbouw van een basisschool met bewoners en stakeholders
 • Herpositioneren en team ontwikkeling bij een 1e lijn-zorg bureau
 • Waardenonderzoek en ontwikkeling bij afdelingen / teams van een MBO instelling
 • Onderzoeken en begeleiden van twee waterschappen naar de mogelijkheden en voordelen van een fusie

Carrière
Na een studie bedrijfseconomie heb ik bij diverse kleine en grote adviesbureaus gewerkt (Price Waterhouse Management Consultancy, Inter Access, Escador en Pentascope). Ik heb mezelf ontwikkelt van junior adviseur naar een adviseur die op alle niveaus moeiteloos kan acteren. Vanaf 2004 ben ik als ondernemer verder gegaan en heb het adviesbureau Humap in Nederland opgezet. Humap is een van origine Fins bureau gericht op duurzame organisatieontwikkeling.

Per 1 januari 2019 is Humap in Nederland gefuseerd met PRCS. Met veel plezier zet ik nu mijn activiteiten voort onder de vlag van PRCS.

Contact
Tel.: +31 (0)6 38 22 97 63
Email: rik.berbe@prcs.nl
Linkedin: Rik Berbe