Het onderzoekscentrum Koninklijke NLR zet zich al ruim 100 jaar als kennisorganisatie in voor een duurzame, veilige, efficiënte en effectieve lucht- en ruimtevaart voor de industrie, Civiele luchtvaart, Ruimtevaart en Defensie. Binnen Defensie is er de laatste jaren sprake van versnelde groei. Zowel qua instroom van nieuwe mensen als in de projecten die steeds groter, complexer en omvangrijker worden. Juist deze groei vraagt van projectleiders dat zij hun team ‘snel op dikte’ weten te brengen qua vakinhoud, werkprocessen en samenwerkingsrelaties. Daarnaast vraagt het van hen om te kunnen afstemmen op het toegenomen krachtenveld bij de stakeholders van deze omvangrijke projecten. PRCS mocht met een eerste groep projectleiders aan de slag.
Drive om te leren
NLR heeft een sterke drive om te leren en te investeren in de soft skills van projectleiders en het uitbreiden van het eigen interventierepertoire. Open en eerlijk wordt besproken waar kwaliteiten liggen en waar het ijs nog ‘dunner’ is. Een prachtige mindset en instelling om mee te werken. De projectleiders geven aan urgentie te voelen om kort en pragmatisch met elkaar aan de slag te willen. Juist nu, in deze tijden van groei, van complexiteit en van druk op het leiderschap snappen zij dat het loont om ruimte te maken voor wat écht nodig is. Door tijd te nemen om de ‘zaag te slijpen’, wat bijdraagt aan kortere doorlooptijden, ‘dikkere relaties’ en andere opties in het werken in projecten. Alle vormen van reflectie komen daarin voorbij; reflectie op het eigen functioneren, op dat van het team en de af te leggen weg voor de organisatie en zijn doelen.
HILI’s als compacte leerinterventies
High Impact Leren & Interveniëren (HILI) is een benadering die zich richt op het maximaliseren van het leerrendement door deelnemers actief te betrekken bij het leerproces. Dit concept kenmerkt zich door een aantal belangrijke principes en methoden die bijdragen aan dieper en duurzaam leren.
De uitgangspunten van een HILI zijn:
- Actief praktijkgericht leren: een korte maar intensieve deep dive op de theorie gaan we direct oefenen met jullie praktijksituaties. Dat vraagt natuurlijk tijd en commitment van de projectleiders zowel in de voorbereiding van een HILI, samen met de trainer, als tussentijds in de eigen praktijk.
- Ervaringsleren: leren door oefenen, intervisie op praktijkprojecten, simulaties, feedback en feedforward speelt een belangrijke rol. Zo bouwen we actief aan het zelflerend vermogen van de deelnemers.
- Samenwerkend leren: deelnemers werken samen in de groep om problemen op te lossen, nieuwe kennis tot zich te nemen en deze te begrijpen in de eigen werkcontext, wat de onderlinge samenwerking en sociale interactie bevordert. Het leerproces in de groep dient als een spiegel om het eigen gedrag in de praktijk te begrijpen en te verbeteren.
- Touch-down: deelnemers worden in de touch-down aangemoedigd om na te denken over hun leerervaringen (inhoudelijk en qua manier van leren), wat helpt bij het verdiepen van hun begrip en zicht op de eigen progressie.
- Relevantie in de praktijk: het verbinden van leren met interveniëren in ‘real-world issues’ en toepassingen maakt het leren betekenisvoller en boeiender.
Wat het de projectleiders heeft gebracht
We hebben met de groep een intensieve reis doorlopen en ingezoomd op twee onderwerpen “Ken je klant” en “Ken jezelf”. Binnen deze thema’s is er gefocust op Stakeholdermanagement, Onderhandelen, Conflicthantering en Resultaatgericht Coachen. Middels compacte theorie maakten we continu de vertaalslag naar de eigen praktijk. Samen reflecteren, leren van ieders denk- en werkwijze en het versterken van het eigen inventierepertoire heeft bijgedragen om binnen de projecten effectief het eigen leiderschap op te pakken. In het traject werd duidelijk dat tijd maken voor leren loont! Juist als de druk groot is, is het goed om ruimte te maken. Een aantal opbrengsten willen we zeker delen.
MAAK LEREN JE TOPPRIORITEIT
Investeer in tijd en ruimte in agenda’s en hoofden om te leren en experimenteren van en met elkaar! Juist als tijd schaars is en de druk groot.
DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN
Vergroot het repertoire van vragen stellen en gespreksvoering. Zet elkaar aan tot leren en reflecteren op het eigen handelen in de eigen praktijk. Zet het zoeklicht op hoe resultaten tot stand komen.
BOUW AAN BETEKENISVOLLE RELATIES
Waardeer, zie het potentieel en benoem wat de unieke waarde is van de ander. Juist als de druk groot is, verliezen we soms het zicht op dat wat we van nature goed doen en met gemak inbrengen. Bespreek de interacties en zoek de scherpte in HOE we samenwerken. Daarmee bouw je aan relationele lenigheid die nodig is om in complexe situaties te kunnen blijven handelen. Organiseer voor-en tegenspraak in de groep en stimuleer het verkennen van verschillen (bouwen aan conflictvaardigheid). Verschillen zijn bronnen van informatie die ons zicht geven op wat er speelt en aanwijzingen zijn voor mogelijke interveniëren.
We kijken met veel plezier terug op het samenwerken met deze leergierige groep NLR-ers!