nieuws

Energietransitie vormgeven met BEgrip

De energietransitie vraagt van heel veel partijen inzet, en alles hangt met elkaar samen. Een complexe opgave bij uitstek dus. Angela Riddering ging op bezoek bij de ´Webbers´ van de energietransitie. Dat zijn de mensen die horizontaal verbindend, als spin-in-het-web, dag voor dag de energietransitie aan het vormgeven zijn. Middels samenwerken, samen leren en innoveren. Ze doen dit door het creëren van multidisciplinaire (online) samenwerkingen en verbinden onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Samen aan de slag gaan met het verduurzamen van wijken. Vraaggestuurd en actiegericht. Een manier van werken en denken die PRCS ook graag toepast: wij zijn Webber-fan!  

Complexiteit van energietransitie en BEgrip 

En hoe tof: Angela was op 29 september te gast bij het eerste Webberfeest in Utrecht. Zij  gaf een presentatie aan de hand van het boek ‘BEgrip – werken met complexiteit voor de publieke professional’, die zij samen met collega Herrie Geuzendam schreef. Waarom is het zo moeilijk om als Webber de ‘staande orde’ in beweging te krijgen? Over dit thema volgde een boeiend gesprek. Wat aan weerskanten inspireerde. Dergelijke transities veroorzaken op veel plekken ongemak, en dat doorvoelen vraagt tijd en ruimte. Zonder ongemak geen verbinding. En zoals een van de Webbers terecht opmerkte: ‘het kiezen voor ongemak bij de energietransitie is een privilege. Er zijn heel veel mensen die hier dagelijks ongemak van ervaren, en die hebben de keuze niet om wel of niet ongemak te ervaren.’  

 

Hun post op LinkedIn gaf een mooi beeld van de succesvolle bijeenkomst. Met dank aan de gastheren van TKI Urban Energy en Mensen Maken de Transitie – die weer voor nieuwe verbindingen hebben gezorgd.  

Meer weten over wat een Webber doet en hun aanpak? Luister dan hun podcast reeks “Webber de podcast” via jouw favoriete podcast kanaal.