Binnen projectmanagement ligt de focus vaak sterk op planning, financiën en resultaatgericht werken. Zo ook bij het Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ). Toch is een succesvolle projectaanpak meer dan alleen structuur en budgetbewaking. De zachte kant van leiderschap – zoals communicatie, samenwerking en teamontwikkeling – speelt een essentiële rol in het behalen van duurzame successen. PRCS werd door WRIJ gevraagd een leergang te ontwikkelen om projectmanagers en -coördinatoren te trainen in deze essentiële softskills. Met een succesvol afgeronde eerste lichting WRIJ-ers én een tweede op de planning. De leergang is een van de onderdelen van het organisatie-ontwikkeltraject dat WRIJ in nauwe samenwerking met PRCS in is gegaan.
Taak- en teamgericht sturen
Gedurende acht maanden volgden maximaal veertien deelnemers een intensief trainingsprogramma bestaande uit negen modules. Hierin stonden de thema’s persoonlijk leiderschap, effectief communiceren, onderhandelen, coaching en presenteren centraal. De training combineerde theorie met talrijke directe praktijkoefeningen en simulaties, waardoor deelnemers niet alleen leerden over deze vaardigheden, maar ze ook meteen in de praktijk brachten. De focus lag op hoe je als projectmanager niet alleen taakgericht stuurt, maar juist ook teamgericht werkt: hoe bouw je een team op waarin mensen gehoord, gezien en gewaardeerd worden? Hoe benut je talenten optimaal én zorg je ervoor dat samenwerking een kracht wordt in plaats van een uitdaging?
Daarnaast was de samenwerking tussen ons als trainers een waardevolle toevoeging. Met twee trainers creëerden we een bijzondere dynamiek, waardoor deelnemers de aandacht kregen die ze nodig hadden. Dit zorgde voor een persoonlijke en effectieve leerervaring.
Zachte vaardigheden als fundament voor projectteams
Deelnemers, veelal inhoudelijk sterke professionals met een leidinggevende rol, ervoeren in het begin enige twijfel over de relevantie van de training. Gedreven door een resultaatgerichte aanpak waren ze gewend om veel zelf op te pakken en vonden ze het lastig om te delegeren. Gedurende de modules groeide het besef dat juist de zachte vaardigheden essentieel zijn om teams optimaal te laten functioneren.
Het resultaat? Een groep die aanvankelijk sceptisch was, groeide uit tot enthousiaste deelnemers die uitkeken naar elke volgende sessie. Er werd volop geoefend, er ontstond een veilige leeromgeving waarin men zich kwetsbaar durfde op te stellen, en de interactie binnen de groep zorgde voor waardevolle inzichten. Door het gebruik van challenges en buddy-systemen werd het geleerde niet alleen op de trainingsdagen toegepast, maar vond het ook zijn weg naar de werkvloer. Op de laatste dag overheerste de teleurstelling dat de training ten einde was. Dit bevestigt niet alleen de effectiviteit van de leergang, maar ook de behoefte aan blijvende ontwikkeling op dit vlak.
Met deze succesvolle case hebben we wederom laten zien dat soft skills het fundament vormen voor effectieve teams en duurzaam projectmanagement. We kijken uit naar de volgende leergang met de projectmanagers van WRIJ.