blog

Lenig lummelen als krachtige mindset

De haast en technologische expansie waarin we leven en de illusie van het ‘maakbare individualistische leven’. Er is veel over te doen. Sociologen, psychiaters, filosofen en veranderaars hebben het er momenteel veel over. Podcasts, documentaires, boeken staan er vol van. Kennelijk bestaat er een honger om deze tijd te analyseren. En om de ongemakken op individueel en collectief niveau te verklaren in onze Nederlandse en westerse samenleving. Ergens ook begrijpelijk. Want deze tijd kenmerkt zich ook door de snelheid van informatie en vernieuwing en daarmee ook veranderlijkheid. Door het opstapelen van veranderingen, kansen en ook bedreigingen. Weinig tijd voor herbezinning en reflectie lijkt het. En wij denken daarin mee te moeten. Door mee te gaan en ons haastig aan te passen aan deze hogere snelheid.

Haastig maakbaar
Volgens Hartmut Rosa, een beroemde Duitse socioloog, leven we een leven vol ‘kort-kort’ patronen. De tijd verloopt in je beleving snel, volgepakt met korte op elkaar geplakte en gelijktijdige activiteiten. ‘Je reist naar Dusseldorf, checkt je mail, laat je treinkaartje zien, belt met een klant, bereid je meeting voor, scrolt door je socials en tegelijkertijd speel je een muziekje af of luister je een podcast op je mobiel. Het is vol en vluchtig. Volgens Rosa leidt dit tot ‘een vervreemde manier’ van in de wereld staan. Je bent er en je bent er niet.

De Duitse cultuurfilosoof Walter Benjamin maakte in de vorige eeuw al een boeiend verschil tussen ervaringen en belevenissen. Ervaringen resoneren in ons, raken ons, vormen ons, veranderen ons, zullen we ons blijvend herinneren. Belevenissen zijn veel oppervlakkiger. Het moderne leven neigt ernaar rijk te zijn aan belevenissen en arm aan ervaringen.’

Het leven lijkt haastig en maakbaar. Een te controleren activiteit in onze agenda. Met fragmentatie als hoofdmoot. Oprechte aandacht, focus en ruimte lijken de stappen te zijn naar iets meer ‘heel’. En om ontspannen de continue veranderingen en chaos aan te gaan.

Lenig lummelen
Ons antwoord? Lenig lummelen. Ingegeven door inspiratie van grote wijsheden, in combinatie met gezond boerenverstand 😉. Lenig lummelen betekent ruimte maken voor de omweg, voor het onbedoelde en toeval. De speelruimte zoeken waar de weg nog onbestemd is. Het betekent ook ruimte maken voor ‘even niks’. Voor het opladen, uitzoomen en tijd om onbewustheid de kans te geven. Doelgericht doelloos. Het biedt geen strategie tot verandering of groei, maar wel een gelegenheid tot. Lenig lummelen is aandacht hebben voor wat op de achtergrond is geraakt of gebleven. Zodat uit de op het eerste gezicht betekenisloze losse ingrediënten koppelingen kunnen ontstaan, die later toch betekenisvol blijken

Lenig lummelen betekent ook ruimte maken voor de momenten waarop lenigheid van je wordt gevraagd. Opladen voor die momenten die je vooraf niet voorziet, maar waarvan je weet dat ze steeds vaker en korter op elkaar gaan voorkomen.

Lichtvoetig gegrond
Waarom lenig lummelen en niet gewoon “lummelen”? Lenig lummelen maakt je lichtvoetig, en toch gegrond. Om dat wat er op ons af komt te verwerken. Doelgericht doelloos te kauwen op veranderingen in ons werk en leven. Lummelen en aarden, lenig en actief. Het aarden niet alleen in tijden van rust, maar ook in tijden van verandering te kunnen doen. En je hier prettig bij te voelen. Lanterfanten, met jezelf, met elkaar. Ruimte en rust creëren in hoofd, lijf en hart. De eventuele onrust nemen en ruimte geven. Door te lummelen maak je namelijk verbinding met dat wat je al onbewust ergens al weet.

Dus: Doen, door niet te doen. Ruimte maken voor meerstemmigheid en toeval. En zoals Kierkegaard, de Deense filosoof, al schreef ‘de deur van het geluk gaat naar binnen open’. Het mooie? Het is een ervaring die je in jezelf kan beleven of juist samen met anderen.

Hoe blijf je lenig? En hoe lummel je lekker? 

Een aantal tips van het team van PRCS! Doe (niets), luister, kijk en lees.

Doe (niets)

  • Word lid van jouw locale freerunner of ballet school. Dat lijf wordt niet lenig op de bank. Daar lummel je lekker, dat dan weer wel.
  • Lummel samen: ongehinderd een ouderwetse wandeling zonder tijdsdruk, waarbij je mijmert en memoreert, doelloos, samen elkaar uitluistert op feiten en toevalligheden.
  • Doe elke dag iets wat een klein beetje buikpijn geeft. Dat betekent dat je jezelf stretcht in hoe je denkt en wat je kunt. Het maakt en houdt je lenig.
  • Minimaal 1x per week meedoen met het geheugenspel van Koffietijd of Omroep Max 😉
  • Doe! De Omdenk kalender 2023 al helemaal doorspitten.
  • Maak een ‘lekker-lummelen’ planning. In je agenda. Gewoon midden op de dag. Juist midden op de dag. Ook op kantoor.
  • Fiets of wandel je standaard route andersom.
  • Creëer een failure stage op kantoor. Elke week deelt iemand met trots haar/zijn fout en wat de learnings waren. Want fouten maken en daarna weer opstaan, is lenigheid.
  • Handige hulp bij focus houden, de pomodori techniek.
  • Begeleide meditaties voor dagelijks gebruik: 1 minuut, 5 minuten, 10 minuten.
  • Oefeningen voor instant rust.

Luister

  • Een interessante podcast over de driehoek Leren, presteren en genieten.

Kijk

Lees

  • Een reden om lenig te lummelen. Interessant artikel van de NOS.
  • Over de positieve effecten van micro-pauzes.
  • Boeken die wij inspirerend vinden op dit vlak:
    • Hartmut Rosa ‘Leven in versnellingstijden”
    • Damiaan Denys ‘Het tekort van teveel’
    • Dirk de Wachter ‘Borderline times’
    • Paul Verhaeghe ‘Intieme vreemden’
    • John Shotter ‘Social construction on the edge: ‘withness-thinking and embodiment’
    • Collective Wisdom Institute ‘Collective wisdom’