Nederland in transitie
Er is al enige tijd een interessante beweging gaande in Nederland en de rest van de wereld. Uber, het grootste taxibedrijf ter wereld, bezit geen taxi’s. Facebook, het meest populaire sociale netwerk, creëert geen content. Alibaba, de meest waardevolle retailer, heeft geen voorraad. AirBnB, het grootste bedrijf dat voorziet in accommodaties, bezit geen vastgoed. En wat als je licht in plaats van lampen verkoopt? Pay per Lux doet het al. Voorbeelden die aantonen dan onze wereld in rap tempo verandert.
Grijp kansen en bepaal je eigen rol
Fundamentele verschuivingen
Deze veranderingen husselen onze Nederlandse fundamenten flink door elkaar en zorgen ervoor dat ons land in transitie is. Het zijn geen kleine veranderingen, maar fundamentele verschuivingen die de pilaren waarop wij handelen en organiseren doen kantelen. Wat als je als kleine hotelketen voor 30% aan extra vreemd vermogen hebt geïnvesteerd in vastgoedontwikkeling om uit te breiden in Amsterdam? Wat als je als bestuurder van een retailorganisatie met veel grote warenhuizen, na lang twijfelen en overleg, nu pas vol aan het inzetten bent op online marktaandeel?
Hier houdt het niet bij op: de transitie is te zien in meerdere sectoren, evenals de effecten ervan. Denk maar eens aan de zorgbranche die volledig op zijn kop is gezet door de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeente, die gepaard ging met een financieringskrimp van 20%. Of de energiebranche, waarin de komst van groene stroom en aanpassingen van regelgeving en technologische ontwikkelingen het mogelijk maken om meer stroom op te wekken dan dat je eigenlijk nodig hebt. Deze stroom is zelfs te delen met particulieren via startups, zoals Powerpeers, de eerste marktplaats voor het delen van groene, zelf-opgewekte energie. Een ander voorbeeld: de komst van elektrische auto’s die de olie-industrie zal doen vervagen, en daarmee ook een groot deel van de mondiale belangen en machtsverdeling.
Grijp kansen en bepaal je eigen rol
De manier waarop onze maatschappij, onze economie en onze organisaties werken kan en zal niet hetzelfde blijven.
Wat deze transitie vooral vraagt, is bewustzijn en een totaal andere kijk op de wereld. En zelfreflectie. Het biedt enorm veel kansen, maar als organisatie, leider en medewerker moet je inzien wat deze verandering veroorzaakt en wat voor impact deze heeft om de kansen te kunnen benutten. Om er op in te kunnen spelen, er in mee te kunnen gaan en er zelfs gebruik van te kunnen maken. Bepaal je eigen rol en blijf vernieuwen en verwonderen!