De gemeente Almere was al een paar jaar op zoek naar een geschikte locatie voor Beschermd Wonen Plus als centrumgemeente, in samenwerking met het Leger des Heils, Kwintes en GoedeStede. Aan PRCS werd gevraagd om in een rijdende trein te stappen, waarbij het resultaat moest zijn dat de raad een locatie zou kiezen voor deze woonzorgvoorziening. Een complexe opgave, met een resultaat om trots op te zijn: groen licht voor een nieuwe locatie.

De druk op zorg en veiligheid is groot. De groep van mensen die extra aandacht nodig heeft is gegroeid en daarmee ook de vraag naar specifieke woonvormen. In een Beschermd Wonen Plus wonen mensen met meerdere ingewikkelde vraagstukken tegelijk in hun leven. Het gaat om verslaving in combinatie met een psychiatrische problematiek, soms ook als gevolg van traumatische ervaringen. Het zijn mensen die 24 uur per dag begeleiding nodig hebben voor zorg en dagbesteding.

Procesbegeleiding: van verdeeldheid naar samen vooruit
De gemeente Almere was al een paar jaar op zoek naar een geschikte locatie voor Beschermd Wonen Plus als centrumgemeente. Dat deden ze samen met het Leger des Heils en Kwintes als zorgpartners en GoedeStede als woningcorporatie.

Aan PRCS werd gevraagd om in een rijdende trein te stappen, waarbij het resultaat moest zijn dat de raad een locatie zou kiezen voor deze woonzorgvoorziening. Geen gemakkelijke opgave omdat een aantal zaken al de revue was gepasseerd, en er politieke druk stond op het dossier doordat de locatiekeuze voor een andere woonzorgvoorziening voor ophef had gezorgd en het landelijk nieuws had gehaald: (toekomstig) omwonenden konden zich niet vinden in de aangewezen plek en waren bang voor overlast.

Rust en duidelijkheid door cadans in het team
Er is een kernteam gevormd van mensen van de verschillende betrokken organisaties die met regelmaat bij elkaar kwamen. Geen vaste afspraak op een bepaalde dag, wel met cadans elkaar spreken op basis van een duidelijke agenda en zaken die moesten worden voorbereid. Gewerkt werd aan een gedeelde verantwoordelijkheid voor het vinden van de locatie en het ontvangen van steun daarvoor. In die cadans werd ook het college van b&w en de wethouder betrokken, en later ook de politie en de brandweer. Steeds om per stap in het proces te bepalen of we de goede richting in gingen.

Bestuurlijke besluitvorming : Samen op zoek naar de meest geschikte locatie
Het college van b&w heeft randvoorwaarden en criteria met elkaar besproken waaraan de ruim 30 locaties die in beeld waren moesten voldoen om in aanmerking te komen voor voordracht als geschikte plek voor de woonzorgvoorziening.

Deze zijn aan de raad voorgelegd ter vaststelling, pas daarna zou een keuze gemaakt worden over een locatie. Tijdens de bespreking die een aantal avonden in beslag nam, was duidelijk hoe ingewikkeld het is om hierover samen te beslissen. Want de meeste mensen vinden dat de doelgroep wel een fijne woonplek verdient, maar wat dan een geschikte plek is, daarover verschillen de meningen én politieke overtuigingen. Dit alles in een context waarin inwoners van Almere zich ook geregeld lieten horen met spreekrecht en vanaf de publieke tribune.

In gesprek over een Nieuwe woonzorgvoorziening
Ondertussen en voorafgaand aan de bespreking in de raad hebben we verschillende inloopbijeenkomsten voor inwoners gehouden, waar we als gezamenlijke partijen en de wethouder in gesprek zijn gegaan met mensen die bezorgd waren over de veiligheid in de wijk, vragen hadden bij de raadsstukken en de waarde van hun woning. Iedereen die vragen had of in gesprek wilde was welkom. Dit leverde ook nieuwe informatie op die betrokken is bij de documenten ter afweging van de locatie. Dat vroeg van de samenwerkende partners in dit proces inlevingsvermogen, goed luisteren en soms ook incasseringsvermogen als er geëmotioneerd werd gereageerd. Uiteindelijk wilden de zorgpartners natuurlijk een goede buur worden voor de omwonenden. Maar dat is als bewoner soms moeilijk voor te stellen als de situatie er nog niet is en je geen ervaring hebt met een Beschermd Wonen Plus.

Samen Verder: groen licht voor gebiedslocatie Oosterwold
Hoewel er niet unaniem voor een bepaalde locatie werd gestemd – dat kan ook bijna niet anders gezien het onderwerp – heeft de raad wel met een ruime meerderheid een positieve beslissing genomen over de locatie. Die zal komen in het gebied Oosterwold. Ook is afgesproken dat na realisatie van de locatie er een poos gemonitord wordt of er klachten zijn en hoe die worden opgelost. Door een beheergroep op te richten met omwonenden is nauwe betrokkenheid bij elkaar mogelijk en wordt samen het veiligheidsplan verder vorm gegeven.

Voor de gemeente, Leger des Heils, Kwintes en GoedeStede is een goede basis gelegd om op voort te bouwen in de samenwerking. Het proces gaat nu de realisatiefase in van aankoop grond, ontwerp en bouw.

Lydia van Oudenaren (sep 2024)_kl

Lydia van Oudenaren

terug naar het overzicht

nog zo’n case