Organisatievernieuwing Gemeente Helmond 2022

Hoe zorgen we voor een soepele overgang van de sociale wijkteams van gemeente Helmond naar een nieuwe partner? Hoe maken we het voor inwoners, partners en medewerkers in de stad helder wat er gaat veranderen, en geven we dat goed vorm? PRCS heeft dit omvangrijk project gedurende ruim een jaar getrokken. Gemeente Helmond heeft nu een nieuw werkende organisatie, met een partner die up en running is, in goede samenwerking vanaf werkvloer tot aan bestuur. Inwoners worden bij de nieuwe organisatie zonder verwijzing of indicatie geholpen. Waardevolle bijvangst is de borging van projectmatig werken binnen het sociaal domein.

Gemeente Helmond heeft in 2019 de keuze gemaakt om de sociale wijkteams een andere opdracht te geven: meer zelf hulpverlenen, minder verwijzen. Bovendien had Helmond de ambitie om dit niet langer binnen de gemeente zelf te organiseren, maar om dit over te dragen aan een nieuwe en juiste partner. Deze ambitie/ontwikkeling/verandering vraagt om een intensief samenspel vanuit verschillende rollen en plekken. Een aanbesteding met een omvang van zo’n 10 miljoen euro per jaar uitwerken en in de markt zetten. De bestaande organisatie gereed maken voor deze overstap. En samen met de nieuwe partner het gehele traject van ontvlechting en implementatie vormgeven. Centraal daarbij staat dat de inwoner een soepele overgang moet ervaren.

Hoe hebben we dat aangepakt? Met een projectmatige aanpak waarbij niet alleen het behalen van het resultaat telt. Zo integraal mogelijk, actief sturen op het in verbinding brengen van al de raakvlakken die het project kent. Signaleren wanneer er politiek-bestuurlijk geacteerd moet worden. Samenwerking met nieuwe partner op gang krijgen en houden onder hoge druk. En dat alles parallel. Dit soort projecten zijn uniek en kennen geen ‘bewezen aanpak’. Het vraagt flexibiliteit, durven experimenteren en vanuit verbinding acteren.

Anton van der Linden, teammanager Zorg en Ondersteuning bij Gemeente Helmond gaf ons terug: ‘Het is een enorme klus geweest, maar we hebben het geklaard.  De samenwerking met Angela was heel prettig. Ze wist de rust te bewaren in de hectiek en hield de focus vast op wat er nodig was. Met de inzet van prikkelende werkvormen kwamen er nieuwe inzichten en ideeën los. Deelnemers aan het project hebben veel geleerd over projectmatig werken en dat zie ik nu terugkomen bij andere opgaven in het sociaal domein. De samenwerking met onze nieuwe partner heeft een stevige basis waarop we door kunnen bouwen. Aan het eind van het project heeft ze goed gekeken naar de borging van de resultaten in de lijn, en met een grondige evaluatie de ‘lessons learned’ opgehaald. Ik ben kortom blij met het resultaat en de weg ernaartoe. We zijn nog niet klaar – dat is inherent aan het sociaal domein – maar we hebben in korte tijd wel een flinke stap voorwaarts gezet.’

Angela

Angela Riddering

terug naar het overzicht

nog zo’n case