Dat het aantal inwoners blijft groeien in Amsterdam, is een feit. Iets wat de gastvrije gemeente ook niet wil tegenhouden. Maar hoe groei je slim? Op welke manier(en) kan de gemeente Amsterdam verantwoord en weloverwogen invulling geven aan het leef- en woonplezier? Met oog voor de huidige en nieuwe inwoners, het groen en het welzijn van de dieren. In een context van groei en verdichting. Dat is de vraag waar de gemeente antwoord op wil. ConsultingKids powered by PRCS begeleidde dit traject. Middels de frisse denkkracht van kinderen in de leeftijdsgroep 8-12 jaar, genereerden we bruikbare creatieve oplossingen voor het (volwassen) vraagstuk van de gemeente. En hoe mooi dat je jouw toekomstige generatie inwoners om input kan vragen op de plannen voor de toekomst van je stad! 

Druk op de stad Amsterdam neemt toe
Binnen een decennium zal Amsterdam naar verwachting de grens van één miljoen inwoners doorbreken, waardoor de druk op de stad verder toeneemt. Met meer mensen die dezelfde ruimte delen, wordt het woningvraagstuk steeds prangender. Een betaalbare en passende woning vinden in de stad wordt voor velen een groeiende uitdaging, wat resulteert in een aanhoudende wooncrisis.

Amsterdam streeft naar verantwoorde groei binnen haar grenzen door zich te richten op vijf strategische pijlers: groeien binnen grenzen, een meerkernige ontwikkeling, het bevorderen van duurzame en gezonde mobiliteit, rigoureuze vergroening en co-creatie in stadsontwikkeling. Diverse verdichtingsstrategieën zijn ontwikkeld en worden overwogen, één centrale vraag blijft overheersen:

Hoe kan de gemeente Amsterdam op een verantwoordelijke en weloverwogen wijze bijdragen aan het leef- en woonplezier van zowel huidige als toekomstige bewoners te midden van stedelijke groei en verdichting?

Complexiteit en verdichtingsstrategieën zo vertaald dat kinderen kunnen meedenken
De essentie van het vraagstuk is door ConsultingKids vertaald naar een verhaal dat voor kinderen van 8 tot 12 jaar goed te begrijpen is. Het verhaal vertelt als een sprookje en bevat alle kernelementen van het volwassen vraagstuk. Het verhaal speelt zich af in de fictieve wereld van de Gompies met als hoofdrolspelers: Reinier (de wethouder), Rick (Strategisch Adviseur), ‘De bouwers’ en ‘De Slimmerikken’. Door deze vertalingen laten we de kinderen als ware ‘externe adviseurs’ naar het vraagstuk kijken en is het mogelijk om ook hele complexe volwassen thema’s te behandelen.

Zie onder voor een impressie van hoe we de hoofdrolspelers introduceren en de praatplaat die centraal staat. Deze laatste wordt in stapjes met de kinderen opgebouwd.

De echte Reinier en Rick, de personen achter de inspiratie voor onze hoofdrolspelers, waren zelf ook aanwezig bij enkele sessies waar we ruim 125 kinderen hebben betrokken bij het meedenken over het vraagstuk. Voor de kinderen draaide de gastles niet alleen om het vraagstuk, maar ook om het aanleren van probleemoplossende vaardigheden. Vaardigheden waar veel professionals pas later in hun carrière mee in aanraking komen, maar die we stiekem wensen dat we al op jonge leeftijd hadden ontdekt! Een mooie win-win voor zowel gemeente als de kinderen.

Uitkomsten leidt tot motie en de juiste gesprekken intern
Op basis van de ideeën van kinderen zijn terugvertalingen gemaakt naar volwassen denkrichtingen voor de woonvisie van Amsterdam. Wat te denken van: wijken op het water en wonen onderwater, rondreizende treinwoningen, het dak op, Urban Screens, Pop Up invullingen parkeerplaatsen, faciliteiten onder de grond en meer…

ConsultingKids Amsterdam 2023

Nieuwsgierig naar het hele rapport?
Stuur een email naar info@consultingkids.nl,dan delen we graag de link.

Trots en blij met de reacties van de gemeente! 
‘De reacties op de uitkomsten waren zeer positief en hebben ertoe bijgedragen dat de raad een motie heeft ingediend voor onderzoek naar ‘wonen op water’. Het heeft ook sterk bijgedragen aan de juiste gesprekken met partners en verschillende directies. Het vereenvoudigen van complexe materie naar de taal en ideeën van kinderen maakt de inhoud toegankelijker en behapbaar. Bovendien stimuleert het de juiste dialogen over alternatieve invullingen van de openbare ruimte.’

‘De samenwerking verliep erg prettig, met een mooi proces voor ons als gemeente & de kinderen en een uitstekend eindproduct. Onze verwachtingen zijn dan ook overtroffen!’

‘Dit project is een mooi voorbeeld van een juiste invulling van participatie en burgerschapsontwikkeling, en toont aan hoe je complexiteit kunt vereenvoudigen zodat kinderen echt effectief kunnen meedenken (ongeacht de complexiteit van de materie), wat leidt tot prachtige resultaten. En een mooie terugkoppeling aan de kinderen is in de maak!’

Aldus Rick Vermeulen, strategisch adviseur/planoloog bij de gemeente Amsterdam

Bas-Warmerdam-ConsultingKids_PRCS_gesp

Bas Warmerdam

Marit Klein

Marit Roubos

terug naar het overzicht

nog zo’n case